Skip to content

Mentorálás

Jobban fogod érezni magad, ha nyíltan beszélhetsz magadról és az érzéseidről. Nagyban segíti a felépülést és a gyógyulást, ha hangot tudsz adni problémáidnak, le tudod rakni a fejedben lévő gondjaid vagy kimondhatod akár zavaros gondolataidat is… Az egyéni konzultációk során kialakított terápiás program hatékony kezelése a függőségnek épp úgy, mint más ezekhez kapcsolódó vagy ettől éppen független mentális és érzelmi problémáknak. Egy jól kiválasztott terápiás program megadja azokat az eszközöket, melyek a problémáid megoldásában segítségedre lesznek, átalakítja és jobbá teszi az életedet és segít megbirkózni a jövőbeni nehézségekkel.

​Az egyéni konzultáció más, mint amikor a közeli barátokkal és családtagokkal beszélsz a problémáidról, érzéseidről. Nagyon fontos, hogy a családod és barátaid támogatóak maradjanak, s a körülötted élőknek is el tudd mondani az érzéseid, de vannak esetek, amikor a nehézségeid, gondolataid terhelik a környezetedet. Akkor segít az egyéni konzultáció, amikor a körülöttünk élőkről már úgy érezzük, nem képesek befogadni terheinket. Az egyéni konzultáció során egy „tiszta lappal” induló, külső szemszögből biztosított, szakértői támogatást és útmutatást kapsz, ami szükséges a továbblépéshez.

A konzultációkon az elsődleges hangsúly azon van, hogy a jelenben, itt és most pozitív változásokat tudjunk elérni. Ha szükséges, ehhez feltárjuk a káros vagy önpusztító magatartásformákat, valamint az azokat kísérő negatív gondolatokat és érzéseket. A teljes folyamat célja, hogy a jelenlegi problémák mögöttes okait is felderítse, mint például az egészségtelen kapcsolati minták vagy traumatikus élmények a múltból.

Gyógyszer helyett konzultáció?

Az egyéni konzultációs terápia lehet hosszú, időigényes és kihívásokkal teli folyamat, amiben gyakran merülnek fel kellemetlen érzések és gondolatok, azonban előnyei túlmutatnak a tüneti kezelésen. 

Egy jól kiválasztott terápiás program megadja azokat az eszközöket, melyek a problémáid megoldásában segítségedre lesznek, átalakítja és jobbá teszi az életedet és segít megbirkózni a jövőbeni nehézségekkel.

​Erre – akármilyen vonzó is a gondolat, sajnos – egyetlen pirula sem képes. A gyógyszeres kezelések segíthetnek enyhíteni bizonyos tüneteket, de nem fogják megoldani a kapcsolati problémákat, nem segítenek kitalálni, hogy mit kezdj az életeddel, s nem kapsz tőlük betekintést arra, hogy megtanuld úgy csinálni a dolgokat, hogy közben tudod: mi a jó és mi a rossz neked.

Kinek ajánlott az egyéni konzultáció?

Ahhoz, hogy igénybe vedd az egyéni konzultációs lehetőséget nem szükséges, hogy diagnosztizált mentális vagy egészségi problémád legyen.

Sokan használják a segítségkérésnek ezt a formáját a mindennapi problémák megoldásához, legyen szó különféle aggodalmakról, kapcsolati nehézségekről, munkahelyi stresszről, vagy önbizalomhiányról, míg mások olyan válságos élethelyzeteken való túljutás érdekében, nehéz időkben vesznek igénybe egyéni konzultációs szolgáltatást, mint például a válás, barát, rokon elvesztése.